Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelgriep rukt op

18 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
kuifeend_01.jpg
In de buurt van het Flevolandse Zeewolde zijn maandag zo'n 1800 dode vogels gevonden. Vermoedelijk allen geveld door de vogelgriep, ofwel H5N8. Op meerdere plekken in Nederland zijn meldingen van dode vogels en ook in onze buurlanden regent het waarnemingen. Reden genoeg voor een landelijk ophokplicht en ook een vervoerverbod voor al het pluimvee.
Boeren moeten hun kippen binnen houden om besmetting te voorkomen. Ook een aantal dierentuinen hebben hun zogeheten doorloopvolières gesloten. Wat is die vogelgriep en waarom slaat het nu toe? En waar komt het vandaan? In Vroege Vogels een gesprek met Henk van der Jeugd van het Nederlands Instituut voor Ecologie en het Vogeltrekstation.
Ook in de omgeving van Monnickendam zijn onlangs veel dode kuifeenden en futen ontdekt. Uit onderzoek van het Dutch Wildlife Health Centre blijkt dat ook hier sprake is van vogelgriep.
Er is vaak onduidelijk over de soorten vogels die leiden onder de vogelgriep die nu voortwoekert. Zo zijn niet de wilde eend of de smient slachtoffer, maar juist de kuifeend. Verder is H5N8 een van de vele vogelvirussen die in Nederland voorkomt. Het vermoeden is dat het virus, dat nu om zich heen slaat in Nederland, is gebracht door trekvogels.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.