Vroege Vogels

Vogelgriepvirus Turkije en Roemenië hetzelfde

  •  
15-10-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_129484.jpg
Het H5N1-virus dat in Roemenië vogelgriep heeft veroorzaakt, is identiek aan dat wat is gevonden in Turkije en Azië. Dat heeft de eurocommissaris Markos Kyprianou zaterdag gezegd.
Eerder zaterdag bevestigde de Roemeense veterinaire dienst dat het virus in Roemenië van de gevreesde variant H5N1 is. Deze variant heeft in Azië al tientallen mensen het leven gekost.
De tests op het Roemeense virus zijn uitgevoerd in een laboratorium in het Britse Weybridge, dat voor de Europese Unie werkt. In een onderzoekscentrum in de Roemeense hoofdstad Boekarest was al vastgesteld dat het virus van de H5-stam was. De laboratoriumcapaciteit in Roemenië is niet voldoende om alle noodzakelijke onderzoeken te kunnen doen. Het Britse laboratorium heeft de Roemeense minister van Landbouw, Gheorghe Flutur, per telefoon van de uitslag op de hoogte gesteld.
In Boekarest is een crisisteam van de regering bijeen voor beraad over maatregelen die in de getroffen regio moeten worden genomen. In het door de vogelpest getroffen dorp Ceamurlia werden zaterdag de noodslachtingen van pluimvee afgesloten.
Donderdag was al vastgesteld dat in Turkije de virusvariant H5N1 verantwoordelijk is voor de gevallen van vogelgriep die daar zijn bevestigd. De Europese Unie heeft importverboden afgekondigd voor Turkije en Roemenië. Ook zijn er andere maatregelen genomen, alle met het oog op besmetting met de ergste variant van de ziekte.
Een functionaris van het Turkse ministerie van Volksgezondheid heeft zaterdag gezegd uit te sluiten dat er in zijn land een grote uitbraak van vogelgriep komt. Volgens hem is de ziekte in het noordwesten van het land onder controle. Hij zei dat er na de incubatietijd van twee tot vier dagen geen nieuwe gevallen meer zijn geconstateerd.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.