Vroege Vogels

Vogelgriep in zuidelijke Oeral van gevaarlijke variant

  •  
16-08-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_129484.jpg
De vogelgriep die is uitgebroken in de omgeving van de Zuid-Russische stad Tsjeljabinsk, aan de voet van het Oeralgebergte, is ook gevaarlijk voor mensen. Het Russische ministerie voor Rampenbestrijding deelde dinsdag mee dat vastgesteld is dat de ziekte bij het pluimvee daar is veroorzaakt door de gevaarlijke virusvariant H5N1, die kan overslaan naar de mens.
In het getroffen gebied zijn de afgelopen 24 uur bijna vijfhonderd vogels overleden aan de ziekte. De virusvariant is dezelfde als die in Azië tientallen mensen en miljoenen stuks pluimvee het leven heeft gekost. Het virus is tot nu toe moeilijk overdraagbaar en alleen van dier op mens. Wetenschappers vrezen echter dat het virus, als het muteert, gemakkelijk en van mens op mens overdraagbaar wordt.
De autoriteiten maakten maandag bekend dat in het weekeinde in het gebied, dat grenst aan Kazachstan, zeker zestig vogels zijn overleden door het virus. Dat aantal is nu dus fors toegenomen.
Volgens Russische media zijn de wegen rond Tsjeljabinsk afgezet om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Honderden vogels zijn uit voorzorg afgemaakt. De autoriteiten vrezen dat de ziekte belangrijke landbouwgebieden in het zuiden van het land kan bedreigen. Trekvogels kunnen voor verspreiding van het virus zorgen.
Het is de zesde regio in Rusland waar sinds half juli vogelgriep is uitgebroken en de meest westelijke locatie tot nu toe. Ook in de buurland Kazachstan is de ziekte opgedoken. Vermoedelijk hebben trekvogels uit Zuidoost-Azië het virus meegedragen.
De meeste gevallen van vogelgriep waren tot dusver in de afgelegen Siberische regio's rond Omsk en Novosibirsk vastgesteld. Daar ging het om de H5N1-variant. In Rusland zijn in totaal al meer dan besmette 10.000 vogels omgekomen.
Bron:ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.