Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelgriep in Stolwijk is variant H5N8

  •  
27-12-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
dode vogels gevonden 'verspreid over het land'
Ook de vogelgriep die vorige week een grote dierenhandel in het Zuid-Hollandse Stolwijk heeft getroffen, is van de voor vogels zeer besmettelijke variant H5N8. Dat liet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag weten na onderzoek.

6600 dieren geruimd

De variant is de afgelopen tijd ook aangetroffen bij wilde watervogels en bij andere pluimveebedrijven. Alle 6600 dieren van de dierenhandel, die zichzelf omschrijft als de grootste van Nederland, moesten worden geruimd. Er werden onder meer kippen verkocht.

Vogelgriep Zoeterwoude

Zondag nog werd het jongste geval van vogelgriep vastgesteld bij een pluimveebedrijf in Zoeterwoude (eveneens Zuid-Holland). Besloten werd de 28.500 kippen daar en de 30.000 kippen van een pluimveebedrijf op een kilometer afstand te ruimen. Om welke variant het hier precies gaat, is nog niet bekend.
Sinds de uitbraak van de vogelgriep zijn in Nederland negen bedrijven met eenden en kippen besmet en geruimd. Mensen zijn niet besmet geraakt.
Bron: ANP

Meer over:

vogelgriep, stolwijk
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.