Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geluidencursus: spechten

  •  
09-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7491 keer bekeken
  •  
Middelste bonte specht

© Middelste bonte specht. Fotograaf: irmos

Zo vroeg in het seizoen zijn spechten vaak de eerste vogels die je hoort. Maar hoe houd je de roffels van al die vogels uit elkaar? Voor een nieuwe editie van hun geluidencursus zijn Henk Meeuwsen en Dick de Vos, samen met verslaggever Rob Buiter naar een landgoed bij het Utrechtse Langbroek gegaan, waar zij onder andere de meest bijzondere specht van ons land hopen te horen:

Man en vrouw, zang of roep?

Je kunt er nog uitgebreid over discussiëren: is dat roffelen van spechten nou een soort zang of een 'roep'. Zowel mannetjes als vrouwtjes kunnen roffelen, dus dan zou je zeggen dat het een roep is, want van de meeste vogels zingen alleen de mannen en roepen beide seksen. Tegelijk: bij bijvoorbeeld de roodborst zingt ook het vrouwtje om een territorium af te bakenen, dus dan zou de roffel van mevrouw specht ook een zang kunnen zijn. 

Grote bonte specht

De bekendste en veruit de meest voorkomende specht is de grote bonte . Zijn roffel is kort en krachtig, vaak minder dan een seconde lang. De toonhoogte verschilt al naar gelang de klankkast die de vogel uitkiest. Soms is dat zelfs een lantaarnpaal!

Kleine bonte

De kleine bonte heeft - wellicht onverwacht - een langere roffel dan de grote bonte. Zijn roffel doet denken aan het oude spelletje 'hamertje tik'.

Middelste bonte

De middelste bonte is de meest zeldzame van de spechten, al is hij hard op weg om de zwarte specht in aantal broedparen in te halen. Roffelen doet de middelste bonte eigenlijk zelden. Het bekendste geluid is een 'gaai-achtig' gekrijs.

Zwarte specht

De zwarte specht heeft verschillende, prachtige geluiden, waaronder een knalharde, krachtige roffel. Onmiskenbaar!

Groene specht

Net als de middelste bonte roffelt de groene specht eigenlijk zelden. Zijn bekendste geluid is de beroemde 'lach'. Maar hij kán het wel, roffelen.

Gids en app

De geluiden uit de cursus van Dick en Henk staan beschreven in de Veldgids Vogelzang . De geluiden die we niet in de natuur zelf hoorden komen van de  app 'Birdsounds Europe '.
Henk Meeuwsen en Dick de Vos

© Rob Buiter

Meer over:

specht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.