Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelgeluiden in de nacht

3 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9123 keer bekeken
  •  
Roerdomp

© Roerdomp. Fotograaf: rien-kors

Het najaar is de tijd van de grote trek zuidwaarts. In deze periode komen allerlei noordelijke broeders, zoals de kraanvogel, over ons land om ergens veel zuidelijker te gaan overwinteren. Op sommige plekken is de vogeltrek overdag goed waar te nemen. Maar welke vogels trekken ’s nachts, als ook de meeste vogelaars slapen? Die vraag staat aan de basis van het onderzoek van Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek Nederland.

Opnames

Sinds een aantal jaar neemt hij bij zijn huis en op andere plekken ’s nachts geluiden op. En zo komt hij erachter wat er zoal overvliegt en hoe dat klinkt. Hij ontdekte onder meer dat de overtrekkende roerdomp ’s nachts totaal anders klinkt dat een roerdomp overdag.
In Vroege Vogels laat Joost van Bruggen een heel palet aan geluiden van zijn ‘nachtvogels’ horen. Van overtrekkende koperwieken tot de woudaap en de dodaars.
Joost van Bruggen van SOVON heeft ’s nachts vogelgeluiden opgenomen om te onderzoeken welke vogels er ’s nachts overtrekken. Maar dit geluid is hem en andere vogelexperts onbekend. Weet jij welke vogel dit geluid maakt? Laat het ons weten!

Meer over:

sovon, vogeltrek

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Penvogel
Penvogel6 nov 2017 - 15:42

Misschien een (jonge) bergeend?

jhan
jhan5 nov 2017 - 17:57

Overvliegende Woudaap