Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelen en dan de kroeg in…_05_03_2010

  •  
05-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Vier jonge vogelaars van tussen de 18 en 20 jaar troffen elkaar in het veld bij het vogelen en lieten elkaar niet meer los. Vogelvrienden, hoogstwaarschijnlijk voor het leven. Een clubje jonge vogelaars dat zich ontworstelt aan het Nico-de-Haan-imago van de vogelwereld. Nee, wij hebben geen baardjes en groene pakken. In spijkerbroeken en op sneakers, gewoon zoals jongens van onze leeftijd eruit zien,  kun je prima vogels spotten.
Menno, die vroeger wel eens droomde dat hij boswachter wilde worden, ging met ze vogelen bij de Eempolder, en was bijzonder aangenaam verrast hoe groot hun kennis was over de vogels die ze hoorden en zagen.
Nee, een vogelgids hoeft niet meer mee in de rugzak, ze hebben meer dan voldoende ervaring en kennis. Een verrekijker en fototoestel dat zit in die rugzak, naast een mobiele telefoon, uitgerust met een programmaatje, waarmee ze hun waarnemingen onmiddellijk door kunnen geven aan andere vogelaars in het land.
Ja zeker, ze hebben wel eens bijzondere waarnemingen gedaan met z’n vieren. De melding van een zwartkopgors in Zeeland, een van hun favoriete vogelspotplekken, deed veel stof opwaaien onder vogelaars van naam en daar zijn toen ruim 200 mensen op af gekomen. Toen voelden ze zich wel even de held.
Maar ook de kleine spotvogel op de Maasvlakte, of roodstuitzwaluwen, bruine kiekendieven of duinpiepers, kicken was dat als ze daar melding van maakten.
Ondanks het feit dat ze best ver uit elkaar wonen, proberen ze toch ieder weekend te gaan vogelen. En dan kan het variëren van speciale waarnemingen die vermeld worden op vogelwebsites tot hun favoriete plek langs de dijken in Zeeland.
Ja natuurlijk hebben ze ook wel eens stevige discussies over wat ze zien, maar dat houdt ze allemaal alert. Op weg naar huis wordt dan nog wel eens de vogelgids geraadpleegd, maar summier, want meestal weten ze in het veld toch echt wel wat ze gezien hebben. En dan heerlijk nakletsen bij een biertje in de kroeg, niet alleen over vogels, maar ook over de vriendinnen en de studies.
  • www.waarneming.nl            
  • www.telmee.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.