Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbevolking in beweging

  •  
30-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geelgors_protter.jpg

© Fotograaf: protter

De verspreiding van veel vogelsoorten binnen Nederland is flink veranderd vergeleken met een aantal jaren geleden. Zo blijkt uit de jaarlijkse Vogelbalans die Sovon Vogelonderzoek Nederland op zaterdag presenteerde. De Vogelbalans laat voor het eerst resultaten zien van drie jaar zeer intensief veldwerk voor een nieuwe Vogelatlas.
Geelgors: zwaartepunt verschuift
De eerste atlasresultaten tonen voor sommige soorten opmerkelijke regionale veranderingen in dichtheden. Zo nemen de Geelgorzen in het zuiden af, maar breiden ze in Noord-Nederland juist uit. Zie figuur.
geelgors-kaartje-van-SOVON
Geelgors trekt naar het noorden. (SOVON)
Weidevogels: regionale krimpverschillen
De Vogelbalans gaat ook in op de alsmaar afnemende weidevogelpopulaties. De stand van scholekster, kievit en grutto bedroeg in 2014 nog maar een derde tot de helft van 1990. Dankzij de Vogelatlas zien we dat de veranderingen per soort verschilt. Terwijl de afname van de grutto het hevigst toeslaat in het (zuid-)oostelijk deel van Nederland, is de afname van de kievit letterlijk in alle delen van het land vastgesteld.
Zaadeters hebben honger
Ook blijkt dat zaadetende zangvogels ’s winters steeds minder voedsel vinden. Akkers zijn geploegd of bedekt met groenbemesters,  onkruidenveldjes zijn er steeds minder. Voorheen gewone soorten als de kneu zijn momenteel dan ook schaarser dan rond 1980. Behalve dan in gebieden waar speciale maatregelen voor akkervogels of hamsters worden uitgevoerd. Daar ontstaan regionaal hoge concentraties van zaadetende zangvogels.
Groot onderzoek
In de afgelopen drie jaar brachten meer dan 1800 waarnemers de vogelbevolking van Nederland landsdekkend en gedetailleerder dan ooit in kaart. Bijna elke uithoek in Nederland werd binnenstebuiten gekeerd. Door de actuele gegevens te vergelijken met die van voorgaande vogelatlassen valt op dat vogelpopulaties in Nederland op grote schaal veranderingen in verspreiding laten zien vergeleken met vijftien (broedvogels) en dertig jaar (wintervogels) geleden.
Actuele verspreidingsbeelden graadmeter natuur
Vogels zijn belangrijke graadmeters voor de natuur. Actuele gegevens over vogels spelen een belangrijke rol bij natuurbeleid, bescherming en ruimtelijke planning. Ook dragen ze bij aan de kennis over effecten op natuur van bijvoorbeeld klimaatverandering. Via de vogeltellingen van Sovon weten we van de meeste vogelsoorten in Nederland al goed hoe de aantallen in de loop van de tijd veranderen. Door het atlasproject is er nu ook meer zicht op de veranderingen in verspreiding.
Bron: SOVON
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.