Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbevolking Achterhoek sterk veranderd

  •  
05-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
ortolaan.jpg
De Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek telt al veertig jaar de broedvogels in haar gebied. In die periode is de vogelbevolking sterk veranderd. Kenmerkende soorten van het kleinschalig cultuurlandschap, zoals ortolaan, paapje en zomertortel, zijn verdwenen of afgenomen. Watervogels, zoals grauwe gans en meerkoet, hebben zich gevestigd of zijn toegenomen. Enkele andere opvallende vogelsoorten hebben een rentree gemaakt.
Broedvogeltellingen
Al in 1973 is de Vogelwerkgroep Zuidoost-Achterhoek begonnen met diverse typen broedvogeltellingen in haar werkgebied, de omgeving van Winterswijk, Lichtenvoorde en Aalten. Onlangs heeft Robert Kwak van de VWG op de Gelderse Vogelaarsdag de resultaten van veertig jaar tellen gepresenteerd. Ze geven een boeiende kijk op hoe de vogelbevolking van een typisch Oost-Nederlands landschap is veranderd.
Ortolaan verdwenen
Vogels van het voor de Achterhoek kenmerkende kleinschalig cultuurlandschap hebben in die periode een veer gelaten. Zo was voor de ortolaan dit gebied lange tijd een bolwerk; de soort is rond de eeuwwisseling verdwenen. Een soort als de ringmus is sterk achteruitgegaan, net als de zomertortel. De veranderingen zijn vooral terug te voeren op de intensivering van de landbouw en de veranderingen in teeltwijzen, maar ook op het verdwijnen van veel houtwallen. De roodborsttapuit heeft zich recent weer gevestigd.
Tekst: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland
Lees verder: Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.