Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbescherming stopt rechtszaak Westerschelde

  •  
10-12-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
westerschelde_02.jpg
Vogelbescherming Nederland heeft besloten om haar procedure bij de Raad van State tegen de derde verdieping van de Westerschelde in te trekken. Het volledige natuurherstel van de Westerschelde is echter nog lang niet geregeld, zodat de organisatie zich voor het herstel van de resterende 300 ha. onverminderd in zal blijven zetten.
Vogelbescherming is tevreden met het besluit van het kabinet om de Hertogin Hedwigepolder te ontpolderen. Dit is een belangrijke eerste stap om tot het broodnodige natuurherstel van de Westerschelde te komen. In het Scheldeverdrag is vastgelegd dat de schade, die onder andere door eerdere verdiepingen aan de natuur ontstaan is, te compenseren met de aanleg van minimaal 600 hectare nieuwe getijdennatuur. Met de Hedwigepolder wordt slechts de helft daarvan gerealiseerd. Vogelbescherming blijft zich dan ook voor de realisatie van het nog ontbrekende deel van natuurherstel sterk inzetten. Een uitspraak van de Raad van State in de lopende beroepsprocedure zal echter niet gaan over die tweede 300 hectare en daarom beëindigt Vogelbescherming deze procedure.     
Effectief herstel van estuariene- en getijdennatuur is noodzakelijk vanwege het internationale belang van de Westerschelde voor trekvogels en broedvogels. De huidige overheidsplannen (het Zeeuws pakket) voor het resterende natuurherstel (300 hectare) dragen nauwelijks bij aan het oplossen van de problemen waarmee de Scheldenatuur kampt. Vogelbescherming zal zich daarom nu vooral richten op het laten aanpassen van de Zeeuwse plannen.
Het estuarium is het laatste gebied van Nederland waar sprake is van een open verbinding en een natuurlijke overgang van rivier naar zee. Nergens in Noordwest Europa is nog een estuarium van deze omvang aanwezig. Het internationaal unieke natuurgebied met slikken, schorren, geulen, platen en ondiep water is een onmisbare schakel voor honderdduizenden vogels, die jaarlijks heen en weer trekken tussen Afrika en Siberië. In het gebied verblijven maar liefst 40 soorten broed- en trekvogels.
In de loop der jaren zijn grote oppervlakten natuur in de Westerschelde verloren gegaan met alle gevolgen van dien.
Vogelbescherming zal zich met alle beschikbare middelen in blijven zetten voor een Schelde waar de biodiversiteit van de natuur gewaarborgd is. En waar ook onze kinderen in de toekomst kunnen wonen, werken én kunnen genieten van zwermen vogels, zonnende zeehonden op zandbanken en zwemmende bruinvissen.
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.