Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbescherming luidt noodklok over grutto

  •  
03-06-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
De dramatische daling van het aantal grutto's in Nederland houdt ook in 2004 aan omdat de weidevogels te weinig ruimte hebben om te broeden. Dat stelt de Vogelbescherming Nederland. De organisatie heeft woensdag een oproep aan het kabinet gedaan maatregelen te nemen om de vogels te behouden.


,,Het ziet er naar uit dat het weidevogelseizoen 2004 opnieuw een verloren seizoen voor de grutto betekent'', stelt de Vogelbescherming in een oproep gericht aan de ministers Veerman en Dekker van respectievelijk Landbouw en VROM. ,,Ook dit voorjaar is in korte tijd en met hoge snelheid bijna al het grasgemaaid op het moment dat weidevogels in veel gebieden nog broedden of net jongen hadden.'' Eerder werd al bekend dat de gruttopopulatie tussen 1990 en 2000 met 40 procent is teruggelopen.


In Nederland kunnen de grutto's ongestoord broeden in reservaten, beheersgebieden met uitgestelde maaidata en in zes onderzoeksgebieden waar aan optimaal weidevogelbeheer wordt gedaan. ,,De omvang van deze zes gebieden en andere plekken met een goed doordacht weidevogelbeheer is echter veel te gering om de achteruitgang van weidevogels te stoppen'', aldus de organisatie.


,,Vogelbescherming vreest dat met het huidige overheidsbeleid de neergaande trend zich versneld zal doorzetten. De onlangs uitgebrachte nota Ruimte biedt geen ruimtelijke bescherming aan weidevogelgebieden; verstedelijking en verdere verrommeling van de gebieden dreigt.''


De vogelbeschermers willen dat de overheid zowel in het binnenlandse als Europese landbouwbeleid meer aandacht aan de grutto besteedt. Zo pleit de organisatie voor uitbreiding van het aantal gebieden waar de vogels ongestoord kunnen broeden en voor meer samenhang en kwaliteit in het beheer in de weidevogelkerngebieden. (ANP)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.