Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelbescherming: Kamer mist kans bij debat Westerschelde

  •  
20-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hedwigepolder.jpg
Vogelbescherming Nederland vindt dat de Tweede Kamer in het debat over de Westerschelde de kans heeft gemist om te komen tot een goede oplossing voor natuurherstel. De natuurorganisatie vindt het huidige kabinetsvoorstel voor natuurherstel van het Scheldegebied onvoldoende en weinig realistisch. Het plan voorziet namelijk niet in de noodzakelijke 600 hectare natuurherstel en de kosten zijn onnodig hoog. Met andere woorden; Nederland krijgt voor meer geld, minder natuur. Vogelbescherming zet de civiele procedure tegen de staat door om naleving van eerder gemaakte afspraken af te dwingen.
Kwaliteit vermindering
De grootste tekortkoming van het huidige plan is dat het natuurherstel in de Westerschelde nu veel te veel wordt versnipperd en qua omvang te gering is. Daardoor gaat de kwaliteit van het natuurgebied  verder achteruit. De Schelde zal namelijk nog steeds te snel stromen en zo platen en slikken wegspoelen. Daardoor verliest het gebied onder andere plek voor vogels om voedsel te zoeken en voor vis om te paaien. Om dit proces van afbraak te keren, is er minimaal 1500 hectare nieuw getijde gebied nodig. In het verdrag met Vlaanderen is als compromis afgesproken nu 600 hectare te realiseren. Om Nederland te dwingen zich aan het afgesproken natuurherstel te houden zet Vogelbescherming de rechtszaak tegen de staat door. Op 25 juni komt deze zaak voor. Vogelbescherming acht de kans deze zaak te winnen groot.
Meer partijen
Naast ecologische argumenten zet Vogelbescherming grote vraagtekens bij de uitvoerbaarheid van de plannen. De te verrichten werkzaamheden zijn veel uitgebreider dan bij het ontpolderen van de Hedwigepolder. Een leidingenstraat onder het golfterrein in de Appelzak moet bijvoorbeeld  worden verlegd. Er zijn meer maatschappelijke partijen tegen de voorgestelde plannen. Dit vergroot de kans op slepende juridische procedures. Bovendien is dit plan tenminste 75 miljoen euro duurder.
Uniek
Vogelbescherming is positief over het gegeven dat de buitendijkse maatregelen zijn geschrapt en dat het kabinet daarmee aangeeft in te zien dat ontpolderen de enig mogelijke bijdrage is aan natuurherstel in de Westerschelde. De Westerschelde is het laatste deltawater van Nederland waar sprake is van een open verbinding tussen zee en rivier. Dit ‘estuarium’ is qua aard en omvang uniek  voor Europa. De moeite van het beschermen dus waard.
Bron: Vogelbescherming

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor