Vroege Vogels

Vogelbescherming helpt kustvogels Schouwen

  •  
31-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stransplevier-maureen.jpg
Vogelbescherming Nederland gaat de komende jaren aan de slag om de omstandigheden voor broedende kustvogels op Schouwen-Duiveland in de provincie Zeeland te verbeteren. Dankzij een legaat kunnen we samen met Natuurmonumenten goede broedplekken aanleggen in een gebied tussen Zierikzee en Burgh-Haamstede.
Strandplevieren
Meer dan tien procent van de zeldzame en bedreigde strandplevieren broedt op Schouwen-Duiveland. Ook voor de sierlijke kluut is de zuidkust van Zeeland, waar Vogelbescherming en Natuurmonumenten aan de slag gaan, van groot belang. We gaan deze vogelsoorten helpen door eilandjes met schelpen aan te leggen. Veilige eilandjes waar ze rustig kunnen broeden, maar ook heel mooi te zien zullen zijn voor bezoekers. Op drie plekken worden veldprojecten uitgevoerd. Dat past zowel in het Beschermingsplan Duin- en Kustvogels van Vogelbescherming als het ‘Plan Tureluur’, dat er voor zorgde dat het gebied zeer vogelrijk is.
Een voorkeur voor kaal
In het 35 hectare grote gebied Prommelsluis gaat begin 2014 de eerste schop in de grond. Het gebied is voorzien van een kwelbuis om zilt water toe te laten. Afhankelijk van de waterstand, beslaat het water één tot tweederde van het geheel. Droogvallende delen raken nauwelijks begroeid in de zomer doordat het zilte, zoute water de begroeiing in toom houdt. Dat is gunstig voor de broedende vogels die van kale, onbegroeide oevers en eilanden houden.
Tekst: Chris van der Heijden, Vogelbescherming Nederland
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Foto: maureen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.