Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelbescherming: ‘Help mee Franse jacht op grutto en wulp te stoppen’

27 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
wulpwillemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Frankrijk wil op wulpen blijven schieten en mogelijk per 2020 de jacht op grutto’s weer gaan toestaan. Vogelbescherming Nederland is daarom een actie gestart om de officiële Franse consultatie te beïnvloeden.
Mede dankzij stevig lobbywerk uit Nederland is het nu al 10 jaar verboden om in Frankrijk op grutto’s te schieten. Op de wulp mag aan de Atlantische kust van Frankrijk nog steeds geschoten worden. Daar zitten ze vaak tijdens de trek of ze overwinteren er zelfs. Al direct over de grens met België staan er lokvogels op het strand om de wulpen binnen schootsafstand te krijgen.

Jacht definitief stoppen

Vogelbescherming had verwacht dat de gruttojacht nu definitief verboden zou gaan worden maar Frankrijk wil de jachtsluiting nu slechts met 1 jaar verlengen. Ook wil de Franse overheid de wulpenjacht mogelijk houden aan de kust. Franse vogelbeschermers zijn het niet eens met dit voorstel. In Nederland worden vele tientallen miljoenen euro’s besteed om deze vogels hier te beschermen.

Stop de jacht

Het gaat dermate slecht met grutto’s en wulpen dat van jacht helemaal géén sprake zou moeten zijn. Maar in ieder geval moet de jacht weer met vijf jaar worden opgeschort, zoals nu twee keer is gebeurd. Dat sluit ook naadloos aan op het Europees Actieplan dat recent het licht zag om dit type steltlopers te redden. Bovendien moet het jachtmoratorium voor de wulp gelden in geheel Frankrijk; geen uitzondering meer voor de kustzone.
De Franse vogelbescherming heeft onze hulp gevraagd. Je kunt de Franse regering laten weten hoe je hierover denkt via een online consultatie die tot en met 31 juli kan worden ingevuld.
Lees meer op de site van de Vogelbescherming Nederland

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.