Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelbescherming: 2019 jaar van de wulp

27 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
wulpwillemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

De bedreigde wulp is door de Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek uitgeroepen tot vogelsoort van het jaar 2019. De organisaties willen met die hulp aan de wulp verdere teruggang in de populatie van deze kust- en weidevogel voorkomen.

Vogelatlas

Uit de vorige week gepresenteerde nieuwe Vogelatlas blijkt dat het met kust- en weidevogels niet goed gaat in Nederland. Dat geldt ook voor de karakteristieke wulp, waarvan circa 4300 vogelparen jaarlijks in ons land broeden, voornamelijk in open graslanden en akkers, heide, hoogveen en open duingebied.

Graslanden

De Vogelbescherming wil de overlevingskansen voor de soort verbeteren door om agrarisch gebied een deel van de weilanden om te vormen tot natte en kruidenrijke graslanden. Dat gebeurt onder meer op een aantal Waddeneilanden, zoals Terschelling.

Extra tellingen

Verder wordt volgend jaar veel onderzoek gedaan naar de wulp, die volgens de Vogelbescherming “met zijn mysterieuze roep nog veel geheimen voor ons heeft”. In het jaar van de wulp voert Sovon Vogelonderzoek Nederland extra tellingen uit om meer zicht te krijgen op de verspreiding van de soort en de plekken waar zij in grote groepen overnachten.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar