Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vogelaars, wat zijn dat voor mensen?

  •  
13-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2165 keer bekeken
  •  
Debby Doodeman, Chantal Broeken, Mike Zwaneveld

© Merlijn Schneiders

Bestaan er meerdere types vogelaars en hoe word je eigenlijk vogelaar? Zijn het altijd mannen met baarden? Allemaal vragen die vogelaar Debby Doodeman zich stelde. Haar leven lang was ze al nieuwsgierig naar vogelaars. Voor haar boek Vogelaars, (nooit) uitgevogeld besloot ze ruim duizend vogelaars te ondervragen door middel van een vragenlijst.

Vrouwen

"Toen ik in 2015 begon te vogelen met mijn buurmeisje werden wij vaak gevraagd: zijn vogelaars niet allemaal mannen? Maar tegenwoordig is het al veel normaler om vrouwen te zien vogelen."

Chantal Broeken (20 jaar) vogelt al van jongs af aan en merkt dat zij als vrouw vaak minder serieus genomen wordt: “Ik ga dan samen met Mike, mijn vriend, vogels kijken. Andere vogelaars denken vaak dat ik met hem meeloop en dat ik er zelf niets van af weet, maar dat is absoluut niet zo. Ik hoop dat in de toekomst dat beeld gaat veranderen.”

Diversiteit

Voor Debby Doodeman staat vast dat het nog ontbreekt aan diversiteit in de vogelwereld. “Ik hoop dat in de toekomst dat gaat veranderen, dat er meer diversiteit te zien is bij de vogelaars.

Mike Zwaneveld (23 jaar) is ook fanatiek vogelaar en vult haar aan: “ Je ziet bij voetbal dat er jongeren van Surinaamse of Marokkaanse afkomst meedoen, iedereen is in die wereld gelijk en het zou mooi zijn als dat ook in de vogelwereld gebeurd.”

Meer over:

vogelaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.