NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vogelaars massaal naar buiten voor vogeltrek

29 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
trekvogels-1

© Grutto’s in volle vlucht. Fotograaf: Altenae 

Komende zaterdag is het weer zover: duizenden vogelaars in Nederland tellen die dag de trekvogels die over ons land vliegen. Het gaat daarbij om honderdduizenden vogels, een spectaculair natuurfenomeen! De vogelaars tellen de trekvogels in het kader van de Euro Birdwatch van BirdLife International. In heel Europa gaan vogelaars op pad, in Nederland doen meer dan 150 vogelwerkgroepen en telgroepen mee. Vogelbescherming Nederland verzamelt de gegevens en maakt aan het einde van de zaterdag de top 10 bekend.

Soorten en aantallen

De vogeltrek komt aan het begin van de herfst echt goed op gang. Vanuit het noorden van Europa trekken vogels massaal door ons land, op zoek naar een plek om te overwinteren. Op alle plaatsen waar de vogeltrek goed te zien is, tellen vogelaars de verschillende soorten en hun aantallen. In Nederland is dat op ruim 150 locaties. Die dag komt je dus in heel Nederland vogelaars tegen, gewapend met verrekijker en telescoop! 

25 jaar trekvogels tellen

De Euro Birdwatch is elk jaar weer een groot succes. Tienduizenden vogelaars doen mee, verspreidt over minstens 36 Europese landen. Dit jaar viert de Euro Birdwatch een feestje: het is de 25e keer dat het evenement plaats vindt. De meest getelde soort in de afgelopen 25 jaar is de spreeuw, met een recordaantal van ruim 491.000 in 2014. Ook de vink en kolgans zijn standaard in de top 10 terug te vinden. Het recordaantal vogels in ons land werd gevestigd tijdens de eerste editie in 1993: ruim 3,6 miljoen vogels werden er toen geteld. Gemiddeld gaat het om zo’n 600.000 vogels, verdeeld over zo’n 200 soorten die op één dag over Nederland heen vliegen. Duizelingwekkende aantallen, die voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van het weer.

Uitslag

Aan het einde van zaterdagmiddag verzamelt Vogelbescherming Nederland in samenwerking met de vogeltrekwebsite www.trektellen.nl de gegevens uit Nederland en maakt de aantallen en de op 10 van soorten bekend.

Bron: Vogelbescherming Nederland

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.