Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

‘Voetafdruk van Nederland moet drastisch verkleind’

17 jan 2019
  •  
leestijd 2 minuten
aarde pixabay

© bron: pixabay

Op dinsdag 22 januari wordt een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer waarin wordt voorgesteld om niet alleen op klimaatgebied forse stappen te zetten maar ook om de mondiale ecologische voetafdruk in Nederland drastisch te verkleinen. Mét een verwijzing naar de urgentie én de mensenrechten.
De petitie is ondertekend door 31 organisaties die vooral actief zijn natuur en milieu, nieuwe economie, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten, zoals Milieudefensie en Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Our New Economy, Oxfam Novib en de Liga voor de Rechten van de Mens, IVN en Ware Winst Brabant, Both Ends en Greenpeace. Ook de FNV heeft de petitie ondertekend. Samen vertegenwoordigen deze organisaties ruim 2.900.000 leden en donateurs.

Welvaart

Het is een initiatief van het Platform Duurzame en Solidaire Economie, dat al vele jaren strijdt voor meer en betere welvaartsindicatoren in een dashboard. Met de ‘Monitor Brede Welvaart’, die in 2018 voor het eerst uitkwam, is dat dashboard er gekomen.
De nieuwe monitor laat zien dat Nederland door de welvaart beslag legt op een onrechtvaardig groot deel van de gebruiksruimte op de wereld. Rond de jaren zeventig passeerde de mensheid de ‘duurzaamheidsbarrière’ van de Aarde. Er werd meer geconsumeerd dan de Aarde kan bij kan houden.

Mensenrechtenkwestie

Op vele fronten doemen de knelpunten op en haast is geboden om onze en de mondiale samenleving nog een enigszins veilige toekomst te bieden. Daarom is verkleining van onze mondiale voetafdruk erg belangrijk. De knelpunten kunnen alleen in samenhang met de beoogde klimaatmaatregelen goed opgelost worden.
Gezamenlijke petitie van deze (inter)nationale maatschappelijke organisaties in Nederland: Bestuur VVM-sectie Biodiversiteit - Both Ends – Civis Mundi - De Natuur- en Milieu Federaties - Economy for the Common Good NL - ESA Group, Wageningen University and Research - Fair Climate Fund - FNV - Greenpeace - Institute for Environmental Security - IVN - Liga voor de Rechten van de Mens - Milieudefensie – Natuur & Milieu - Natuurmonumenten - NIVON Natuurvrienden - Omslag Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - One Planet Foundation - Our New Economy - Oxfam Novib - Platform Duurzame en Solidaire Economie - Solidaridad - StandUpForYourRights - Stichting Aarde - Stichting LIFT - Transitie Nederland - Urgenda - Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding - Ware Winst Brabant - Werkgroep Voetafdruk Nederland - Women Engage for a Common Future NL . Samen ruim 2.900.000 leden/donateurs - Januari 2019

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.