Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Voer suikertaks in en verlaag btw op groente en fruit'

7 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
Suikerbiet_c.stevens-bran.jpg

© Fotograaf: c.stevens-brand

De overheid moet gezond eten meer promoten en ongezond gedrag meer tegengaan, vindt de Raad voor de Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Het adviesorgaan pleit ook voor verlaging van de btw op groenten en fruit, een verbod op reclame voor ongezond voedsel en invoering van een suikertaks. Gemeenten moeten de bevoegdheid krijgen om het aantal snackbars en andere fastfoodzaken te beperken, vindt de RVS.

Nieuwe wet- en regelgeving

Het tegengaan van 'gezondheidsachterstanden' in de samenleving moet wettelijk worden vastgelegd, stelt de raad in een adviesrapport. Net als dat de overheid het bestaansminimum heeft vastgelegd en omschreven in wet- en regelgeving, zou de overheid ook een ondergrens op gezondheidsgebied moeten vastleggen.

De RVS vindt dat de overheid criteria moet opstellen "die een basis leggen voor de minimale gezondheidskansen van alle burgers". Want die kansen zijn nu zeer ongelijk verdeeld. Mensen met een 'kwetsbare maatschappelijke positie' (de combinatie van een laag inkomen en een praktische opleiding) leven gemiddeld zeven jaar korter dan mensen met een hogere opleiding en een hoog inkomen. Mensen uit kwetsbare groepen leven bovendien vijftien jaar korter in goede gezondheid.

Onderdeel van complex probleem

"Gezondheidsachterstanden hangen samen met langdurige en complexe sociale problemen, zoals werkloosheid, een laag inkomen, schulden of een ongezonde leefomgeving", analyseert de raad. Daar is zowel met regelgeving als met investeringen en samenwerking iets aan te doen.

De coronacrisis heeft de "hardnekkige gezondheidsachterstanden" uitvergroot, schrijft de raad. Die raadt het kabinet aan om de maatschappelijke oorzaken "centraler te stellen in landelijk, regionaal én lokaal beleid". Om verbetering te brengen is meer geld nodig en moet de overheid beginnen met wijken, gemeenten en regio’s waar de achterstanden het grootst zijn.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
Theo Huitema7 apr 2021 - 13:45

een goede zaak