Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Voedselverspilling is ook een klimaatprobleem

  •  
09-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1325 keer bekeken
  •  
voedsel.jpg
Zo’n 2 miljard kilo aan voedsel belandt jaarlijks niet in onze maag, maar in de afvalbak. Dat is meer dan 100 kilo per Nederlander. Volgens Toine Timmermans, onderzoeker bij de Universiteit Wageningen is het verminderen van voedselverspilling een van de belangrijkste manieren om de wereldwijde uitstoot van CO2 tegen te gaan. Hij pleit voor een duurzamer en circulair voedselsysteem en stuurde onlangs een brief met suggesties naar informateur Herman Tjeenk Willink.

Verenigde Staten

Timmermans noemt ons huidige voedselsysteem een ‘alom geaccepteerde weeffout’. De wereldwijde voedselverspilling zorgt voor een CO2 uitstoot ter grootte van een land als de VS of China. Minder voedselverspilling betekent uiteindelijk minder produceren en dus minder landgebruik. Wat Timmermans betreft gaan we ook slimmer om met reststromen, die ontstaan met de productie van voedsel. Dat moet niet de vergister in, maar moet verwerkt worden tot andere producten die geschikt zijn voor menselijke productie of veevoer.

Waarom verspillen we zo veel voedsel?

Volgens stichting Natuur en Milieu halen we vaak veel eten in huis, door een gebrek aan overzicht in de koelkast en voorraadkast. We kopen gemakkelijk te veel door grote verpakkingen, aanlokkelijke aanbiedingen en door impulsaankopen. En we koken vaak meer dan we uiteindelijk opeten. Verder worden levensmiddelen vaak niet op de juiste manier bewaard. En halen veel mensen de houdbaarheidsdata ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ door elkaar.

Samen tegen voedselverspilling

In 2030 moet er wereldwijd voor de helft minder aan voedsel worden verspild. Dat is een van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die zijn vastgelegd (de SDG’s). Toine Timmermans is directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling. Samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties bedenkt hij oplossingen om iets te doen aan het onnodig weggooien van voedsel. Zo heeft Timmermans laten zien wat je kunt doen tegen broodverspilling. Er worden in Nederland zo’n 800.000 broden per dag verspild. Maar dat brood is nog prima te gebruiken, bijvoorbeeld in ander brood of in koekjes.

Meer over:

verspilling, voedsel,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar