Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voedseltekort oorzaak sterfte bruinvissen

  •  
03-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dodebruinvis.jpg
De belangrijkste doodsoorzaken van bruinvissen in de Oosterschelde zijn verhongering, vermagering en infecties. Dat zijn de eerste resultaten van een onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en stichting Rugvin.
Diergeneeskunde
Er blijkt een behoorlijk verschil te zijn met bruinvissen in de Noordzee. De vakgroep diergeneeskunde van de universiteit heeft de doodsoorzaak van zestig aangespoelde bruinvissen uit het Oosterschelde gebied onderzocht. Hiervan zijn er acht door verhongering omgekomen. Procentueel gezien is dit vele malen hoger dan in de Noordzee. (klik hier voor meer resultaten)
Hindernissen
De voorlopige conclusie is dat de kleine walvisachtige moeite heeft om de weg naar buiten te vinden door de Oosterscheldekering. Vooral het lawaai van het schurende water is een grote hindernis. Door het gesloten karakter van het estuarium, de plek waar de rivier in de zee uitmondt, is het bij voedselschaarste moeilijk voor de bruinvis om te migreren.
Open delta
Volgens het WNF blijkt uit dit onderzoek dat sterfte van de bruinvissen een directe relatie heeft met het gesloten karakter van onze delta. "In een natuurlijke, open delta zouden soorten als jonge haring, spiering, aal en steur in grote hoeveelheden voorkomen. Deze soorten zijn belangrijk voedsel van de bruinvis-moeder en haar jong. Maar zo lang onze delta afgesloten blijft van de zee en de rivier wordt het probleem van de sterfte van de Nederlandse dolfijn in de Oosterschelde niet opgelost", licht WNF-directeur Johan van de Gronden toe.
 
Bron: WNF.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.