Vroege Vogels

Voedselkwaliteit in de diepte belangrijk

  •    •  
09-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
diepzee.jpg
De kwaliteit van organische stoffen in de oceaan is belangrijker voor een goede fabraak dan andere omgevingsfactoren. Dat stelt Lara Pozzato van de universiteit van Triëst in haar proefschrift.
Bacteriën
Pozzato bestudeerde de interacties tussen organische stof en organismen in de zeebodem onder verschillende omstandigheden. In de oceaanbodem vinden veel interacties plaats tussen organische stof en organismen. Organische stof kan worden afgebroken door bacteriën, eencellige dieren of andere dieren, of kan worden opgeslagen in de zeebodem.
Zuurstof
In sommige delen van de diepzee is de hoeveelheid zuurstof beperkt, waardoor er andere organismen leven dan in de zeebodem zuurstofrijke zeeën. Pozzato bestudeerde deze interacties onder zuurstofarme omstandigheden in de Arabische Zee en de zuurstofrijkere omstandigheden in de westelijke Middellandse Zee en in het oosten van de Atlantische Oceaan.
Diepzee
Onze planeet bestaat voor zo’n 50% uit diepzee. Het is een onbekend gebied, dat we zijn begonnen te exploiteren. Om dit verantwoord te doen, is het nodig om meer kennis te hebben van de organismen en de omstandigheden, en hoe deze met elkaar samenhangen, bij voorbeeld in de koolstofcyclus. Een deel van de organische stof die in de oceaan wordt geproduceerd, wordt niet afgebroken door organismen, maar permanent opgeslagen in de oceaanbodem en zo dus onttrokken aan de CO2 kringloop (ca. 150 Gton per jaar). Het is belangrijk om dit proces en de invloed op de CO2 cyclus goed in kaart te brengen.
Kwaliteit
Pozzato ontdekte dat de hoeveelheid organische stof die niet wordt afgebroken, maar wordt opgeslagen in de oceaanbodem, niet afhankelijk is van het soort organisme dat in de zeebodem leeft, maar vooral afhankelijk is van de kwaliteit van de organische stof. Verse organische stof met veel afbreekbare componenten heeft een hoge kwaliteit, hoe moeilijker de organische stof af te breken is, hoe lager de kwaliteit.
Bron: Universiteit Triëst
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.