Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voedselhulp voor zomertortel

  •  
29-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
_K7_3802.jpg

© Zomertortel. Foto: Rob Buiter

Het is één van die vogelsoorten waarvan je je opeens realiseert dat je ze nog maar zo weinig ziet: zomertortels. Rond 1990 waren er nog ruim 20.000 broedparen in ons land. Inmiddels is dat aantal geslonken tot een dikke duizend. Het probleem lijkt voedselgebrek.

Zaadeters

Zomertortels zijn, zoals dat zo mooi heet: obligate zaadeters. Ook de jongen worden met zaad gevoerd. Dat wil zeggen: met duivenmelk die de ouders produceren in hun krop met zaad als basismateriaal. Maar net als insecten, zie je tegenwoordig ook steeds minder zaad op het boerenland. De boerenbedrijven zijn (door de wet gedwongen) steriel en ook in het veld worden niet veel onkruidzaden meer gevonden.

Bijvoeren

In het door de EU opgestelde 'actieplan zomertortel' worden onder andere speciale voedselveldjes genoemd als beschermingsmaatregel. Maar voordat die er zijn is er ook een noodmaatregel bedacht: bijvoeren. Op zijn pluimveebedrijf in Oostkapelle voert Mart den Hollander bijvoorbeeld regelmatig wat restjes kippenvoer in zijn moestuin. Ten tijde van de reportage kwamen daar maar liefst zes zomertortels tegelijk op af!
Bij de foto's: Deze twee zomertortels werden door Jules Bos van Vogelbescherming gefotografeerd vanuit het schuiltentje dat Mart den Hollander naast zijn moestuin heeft gezet. Daaronder: Mart den Hollander (l) en Jules Bos in de schuiltent.
Zomertortels

© Jules Bos

Jules bos en Mart den Hollander

© Rob Buiter

Meer over:

zomertortel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.