Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Voedsel stuk duurder door populariteit biobrandstoffen

  •  
01-02-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_248732.jpg
De opmars van biobrandstoffen gaat zo snel dat de prijzen van bepaalde voedingsmiddelen stijgen. De grondstoffen voor bio-ethanol en biodiesel (maïs in de VS, koolzaad in Europa, palmolie in Azië) worden veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Dat staat deze week in de Volkskrant.
‘Ik prijs de dag dat onze grondstoffen niet meer voor biodiesel worden gebruikt’, klaagt Jurjen Rollingswier, directeur van frituurvetproducent Levo uit Franeker. Unilever waarschuwde enkele maanden geleden voor tekorten aan plantaardige olie. Het alternatief, dierlijke vetten, is slechter voor de gezondheid.
Mexico is woensdag massaal uitgelopen om te protesteren tegen de niet te stuiten prijsverhogingen van de maïs, de basis van de dagelijks voeding van miljoenen Mexicanen. Vakbonden, boerenorganisaties en oppositiepartijen eisen tevens een drastische wijziging van het economische beleid omdat dit ertoe heeft geleid dat Mexico zichzelf niet meer kan voeden.
Boosdoener zouden de Amerikaanse ethanolfabrieken zijn. Volgens de biobrandstofindustrie en veel wetenschappers zijn de prijsstijgingen tijdelijk. Door nieuwe technologie kunnen straks ook niet-eetbare gewassen voor biobrandstof worden gebruikt, zoals gras en houtsnippers.
Beluister het gesprek met hoogleraar Louise Fresco over biobrandstof (05-02-2007) hier .

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor