'Voedingsreuzen doen te weinig voor klimaat'
• 20-05-2014
• leestijd 2 minuten
De tien grootste voedselbedrijven ter wereld stoten samen meer broeikasgassen uit dan Nederland en ze doen volgens Oxfam Novib te weinig om die uitstoot terug te dringen. Uit een dinsdag gepubliceerd rapport blijkt dat vooral de productie en levering van grondstoffen behoorlijk vervuilend zijn.
Alleen al het verbouwen van grondstoffen veroorzaakt bijvoorbeeld de helft van de totale uitstoot van 263,7 miljoen ton broeikasgassen waarvoor de bedrijven jaarlijks verantwoordelijk zijn. Ter vergelijking: Nederland stoot ongeveer 190 miljoen ton broeikasgassen zoals CO2 en methaan uit. Als de tien voedselreuzen gezamenlijk een land zouden vormen, zouden slechts 24 landen meer broeikasgassen uitstoten.
Oxfam Novib beoordeelt sinds enkele jaren voedingsgiganten zoals Coca-Cola, Danone en Nestlé op de duurzaamheid van hun bedrijfsvoering, en dus ook op hun uitstoot van vervuilende gassen. Hoewel Kellogg's en General Mills (bekend van Bugles-zoutjes en ijsmerk Häagen-Dazs) het slechtst scoren op hun beleid tegen klimaatverandering, doet geen enkel bedrijf het goed volgens de hulporganisatie. ,,Te veel voedselbedrijven zitten af te wachten, in de hoop dat klimaatverandering hun voedselproductie niet ontwricht, en in de hoop dat iemand anders het probleem oplost'', stelt Tom van der Lee van Oxfam Novib.
De bedrijven lijden zelf ook onder de door broeikassen veroorzaakte klimaatverandering, aangezien hun grondstoffen en dus uiteindelijk ook hun producten er duurder door worden. Volgens de hulporganisatie zouden de voedingsreuzen hun leveranciers moeten dwingen minder broeikasgassen uit te stoten en openheid moeten geven over hun meest vervuilende leveranciers. Ook zouden de bedrijven doelen moeten stellen en publiceren om de uitstoot te verminderen, en hun invloed moeten gebruiken om ook andere bedrijven en de overheid aan te sporen om iets aan de uitstoot van broeikasgassen te doen.
Bron: ANP