Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VN zet EU onder druk over klimaat

  •  
23-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Yvo_de_Boer.jpg
De VN-coördinator voor het nieuwe klimaatverdrag, Yvo de Boer, roept de Europese Unie op om duidelijk te maken of ze geen 20 procent, maar 30 procent broeikasgas CO2 gaat besparen in 2020. De Europese Unie heeft steeds gezegd daartoe over te gaan als andere landen ook ambitieuze reducties nastreven. Volgens de VN-coördinator heeft een grote groep landen dat inmiddels toegezegd, stelde hij maandag bij een persconferentie in Brussel.
De Nederlander De Boer roemde de doelen van de Verenigde Staten, Rusland, China, Brazilië en andere landen. De VS willen volgens hem tussen 2010 en 2020 zo'n 20 procent minder CO2 uitstoten, Rusland zo'n 22 à 25 procent, China wil ook een ommekeer.
Hij verwacht dat ruim 65 regeringsleiders die doelen half december tijdens de klimaattop in Kopenhagen opnemen in een politiek akkoord. Dat moet enkele maanden later worden uitgewerkt tot een nieuwe versie van het zogeheten Kyoto-klimaatverdrag.
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) zei maandag in Brussel dat de EU nog niet overgaat tot 30 procent CO2-reductie ,,om de druk op de ketel te houden bij landen buiten de EU''. Ze zet wat nuanceringen bij de beloofde beperkingen van bijvoorbeeld Rusland. ,,Daar zit wel een verhaal aan vast. Rusland heeft nog veel emissierechten over. Daar moeten we nog veel over onderhandelen'', zei Cramer. Ook de beloftes van de VS zijn volgens haar een minimum: ,,Omdat ze tien jaar niets gedaan hebben voor het klimaat, hebben ze nu heus geen recht op een vrijbrief. We moeten kijken of de VS meer kan doen.''
Minister Cramer stelde dat Europa niet als enige werelddeel de uitstoot van CO2 fors wil beperken ,,Er moet wel een beetje gelijk speelveld zijn'', zei ze, doelend op de beperkingen die bedrijven krijgen opgelegd.
De EU en andere landen werken nog aan een verdeelsleutel voor een enorm bedrag aan klimaatsubsidie voor de ontwikkelingslanden. VN-coördinator Yvo de Boer gaat ervan uit dat de rijke landen al volgend jaar 10 miljard dollar startsubsidie geven voor de eerste klimaatplannen in ontwikkelingslanden. Ook in 2011 en 2012 is zo'n bedrag nodig. In totaal is volgens De Boer 200 miljard dollar nodig voor beperking van de CO2-uitstoot in arme landen. Daarbovenop komt nog een rekening van 100 miljard van deze landen voor aanpassing van allerlei voorzieningen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor