Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

VN-studie schets zwart beeld en dringt aan op 'vrede met natuur'

19 feb 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
klimaatwanhoper_pixabay

© Pixabay

Negen miljoen mensen sterven jaarlijks vroegtijdig door milieuvervuiling, een op de acht plant- en diersoorten dreigt uit te sterven en de opwarming van de planeet zal met de huidige trend maar liefst 3 graden bedragen aan het einde van de eeuw. Die sombere opsomming staat in een nieuw rapport van UNEP, het milieuprogramma van de VN. Oplossingen zijn volgens de onderzoekers alleen mogelijk door milieuvervuiling, klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit in samenhang met elkaar te bekijken.

Making Peace with Nature

Het rapport heeft de titel 'Making Peace with Nature' gekregen, vrede sluiten met de natuur. Het Nederlandse Planbureau voor de Leefomgeving, dat eraan meewerkte, omschrijft het als een "mondiale diagnose van huidige en toekomstige milieuproblemen". De studie vat diverse eerdere wetenschappelijke rapporten samen.

De twintig experts die aan het rapport meewerkten, waarschuwen dat de klimaat- en milieuproblemen het halen van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN in gevaar brengen. Die doelen zijn bijvoorbeeld: het uitbannen van extreme armoede en honger, het verbeteren van de volksgezondheid en het verminderen van ongelijkheid tussen mensen.

Integraal beleid

"Het verbeteren van menselijk welzijn moet dus hand in hand gaan met het verbeteren van de gezondheid van de planeet", zegt PBL-onderzoeker Paul Lucas. Volgens hem en de andere auteurs is 'integraal beleid' nodig. Daarmee bedoelen ze dat landen niet op individuele milieuproblemen moeten focussen, maar beter oplossingen kunnen bedenken die de diverse problemen tegelijk aanpakken. Economische herstelprogramma's die overheden optuigen om de coronacrisis te boven te komen, bieden volgens UNEP "een unieke kans" om hier sneller resultaten in te boeken.

Volgende week worden de problemen en mogelijke oplossingen besproken door de Milieuvergadering van de VN, waar alle 193 lidstaten bij zijn aangesloten.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar