Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VN: stroperij bedreigt rechtsstaat

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stopers.jpg
De illegale handel in bedreigde soorten is net zo bedreigend voor de rechtsstaat als corruptie en drugshandel. Dat hebben de Verenigde Naties verklaard tijdens de Algemene Vergadering in New York. Tijdens de 67e jaarlijkse bijeenkomst werd voor de eerste keer gesproken over stropers en de illegale handel in producten afkomstig van de wilde flora en fauna.
Schade door stropers
Verschillende landen spraken zich uit tegen de stroperij en de illegale handel. Zo wezen de Verenigde Staten op de schade die wordt veroorzaakt door stropers en de illegale handel voor natuurbehoud, de rechtsstaat, de overheid en de ontwikkelingshulp. President van Gabon, Ali Bongo, stelde dat het land zijn juridisch systeem zal versterken om dit fenomeen te bestrijden. Maar daar is volgens de president een sterkere internationale samenwerking voor nodig. Hij heeft eerder al een statement gemaakt door in juni 2012 een grote ivoorstock te verbranden. Ook Frankrijk benadrukte de ernst en de negatieve gevolgen van deze misdaden tegen de natuur.
Belangrijk
De uitspraak van de VN is volgens het Wereld Natuur Fonds erg belangrijk. De illegale handel in wilde dieren heeft ernstige gevolgen voor mens en milieu. Toch wordt het binnen veel regeringen niet beschouwd als een ernstig misdrijf. Het WNF vraagt de regeringen om de toepassing van de wet voor misdaden met betrekking tot wilde dieren te versterken. Ook worden de regeringen van de bestemmingslanden dringend gevraagd om actie te ondernemen om de vraag naar producten van wilde dieren te verminderen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.