Vroege Vogels

VN-Klimaattop nadert ontknoping

  •  
12-12-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_149638.jpg

© klimaatverandering broeikaseffect 350x230

De VN-klimaattop in het Canadese Montreal nadert zijn ontknoping. Op de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië na zitten de deelnemende landen op een lijn om een aanzet te geven tot onderhandelingen over een nieuw, breder klimaatregime voor de periode na 2012.
Staatssecretaris Van Geel (Milieu) noemde de tekst vrijdag ,,vaag, maar van grote politieke betekenis''. Het is voor het eerst dat de industrielanden met de ontwikkelingslanden gaan praten over klimaatafspraken. Als de VS in de voltallige vergadering dwarsliggen, zal de Europese Unie dezelfde verklaring voorleggen aan de rest om buiten VN-verband te aanvaarden. Daardoor zullen de Amerikanen worden geïsoleerd. Toegevingen zijn echter niet meer aan de orde. ,,Deze tekst is het'', aldus Van Geel.
In Montreal draait het er vooral om of er nieuwe afspraken kunnen worden gemaakt die aansluiten op het zogeheten Kyoto-protocol uit 1997. Industrielanden zijn op grond daarvan verplicht de uitstoot van broeikasgassen, met voorop kooldioxide (CO2), terug te dringen. De ontwikkelingslanden zijn daarvan vrijgesteld, maar dat kan nu gaan veranderen. De VS deden aanvankelijk mee, maar president Bush haakte in 2001 af.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.