Vroege Vogels

VN-klimaatrapport in vogelvlucht

  •  
30-01-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_105703.jpg

© uitstoot vervuiling rook

Vrijdag komt de nieuwste VN-klimaatverkenning uit. Aspecten als zeespiegelstijging, temperatuurstijging en de mate van menselijke invloed op de opwarming van de aarde deze eeuw komen aan de orde.
Een feitenoverzicht:
- Achter het rapport - een stand van zaken van wetenschappelijke klimaatinzichten - zit het internationale klimaatpanel IPCC, opgericht in 1988. Onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) werken eraan mee.
- Op 2 februari komt een 'samenvatting voor beleidsmakers' uit van het wetenschappelijk hoofdrapport van werkgroep I. In april en mei volgen rapporten van twee andere werkgroepen, over de gevolgen en de aanpak van klimaatverandering.
- De gemiddelde zeespiegelstijging in 2100: Zes jaar geleden hanteerde het IPCC een marge van 9 tot 88 centimeter. Volgens hardnekkige geruchten is die stijging door het panel beperkt tot hooguit 43 centimeter, en 80 centimeter in 2300. Het IPCC gebruikt bandbreedtes vanwege onzekerheden over bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2).
- De temperatuurtoename tot 2100: Vorige keer vermeldde het IPCC een gemiddelde stijging van 1,4 en 5,8 graden Celsius. Die zou nu liggen op 2 en 4,5 graden, met een mogelijke uitschieter van 6 graden ,,of meer'' , meldt de Britse krant The Independent.
- De menselijke invloed op de opwarming van de aarde en het broeikaseffect. In 2001 was er een doorbraak. Volgens het panel was het ,,waarschijnlijk'' (minstens 66 procent zekerheid) dat de mens er de hand in heeft. De nieuwste formulering zou luiden: ,,zeer waarschijnlijk'' (90 procent zekerheid).
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.