Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

VN: gebruik pesticiden schending mensenrecht op gezondheid

  •  
19-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
spuiten pesticiden hormoonverstorend

© Bron: Pixabay

Het gebruik van pesticiden is een ernstige bedreiging voor onze gezondheid. Dat concluderen de Verenigde Naties (VN) op basis van een rapport van begin 2017. Bijna iedereen krijgt de giftige stoffen binnen, met afwijkingen, ziektes en zelfs de dood als gevolg. Volgens het VN-rapport heeft dit desastreuze gevolgen voor ons ecosysteem – waaronder de wereldwijde bijensterfte – en vormt het een ernstige bedreiging voor alles wat leeft. De enige oplossing, volgens de VN, is een transitie naar duurzame landbouw.
Het rapport van de VN onderstreept de argumentatie van de campagne ‘ Geen BTW op bio ’. Deze is in november gestart door ruim 150 biologische speciaalzaken en loopt tot 20 februari. Inmiddels hebben de biologische speciaalzaken al 60.000 handtekeningen verzameld. Zij vinden dat productie en consumptie van biologische voeding extra gestimuleerd moet worden en dat het dan niet helpt als de prijs door oneerlijke belasting relatief hoog blijft. 

Noodklok

Ronald van Marlen, bestuurslid van Stichting EKO en Bio Nederland, verbaast zich erover dat bijna niemand deze noodklok van de VN heeft gehoord. "Het rapport is snoeihard, maar waarschijnlijk durft niemand het slechte nieuws te geloven”, aldus Van Marlen. “Op het hoogst denkbare niveau hebben ze diepgravend denkwerk afgeleverd met als conclusie: pesticiden zijn levensgevaarlijk en overbodig.” Het rapport onderbouwt dit met verwijzingen naar wetenschappelijke publicaties.
Het risico voor de volksgezondheid begint bij het uitbrengen van de bestrijdingsmiddelen over het land. Door verdamping en verwaaiing komt een groot deel in de lucht terecht. Boeren en landarbeiders, maar ook mensen in de omgeving van industriële landbouwgronden en plantages, ademen dit in. “Via onze voeding zijn we nagenoeg allemaal de klos,” volgens Van Marlen. “Mensen die dagelijks niet-biologische voeding eten, krijgen behoorlijk wat residuen binnen. Omdat planten via hun wortelstelsel de pesticiden opnemen is het binnenkrijgen van residuen niet te vermijden met wassen of schillen.”
Bron: Bionext

Meer over:

pesticiden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.