Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vluchtelingen helpen ijsvogelvlinder

16 nov 2017
  •  
leestijd 1 minuten
ijsvogelvlinder.jpg

© Fotograaf: vlindertje

Vluchtelingen uit het AZC Oisterwijk bereiden een bosrand in Brabant voor op de komst van de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. Door dit vrijwilligerswerk leveren ze een belangrijke bijdrage aan de terugkeer van de vlinder in Nederland. 

Kleine ijsvogelvlinder

De kleine ijsvogelvlinder is een zeldzame dagvlinder die vliegt van juni tot midden augustus en uitsluitend leeft op kamperfoelie. Vochtige bossen met diepe inhammen hebben zijn voorkeur als leefgebied. Door verdroging en dichtgroeien van de bossen wordt de vlinder steeds minder aangetroffen in Noord-Brabant en Limburg. In een gebied waar de kleine ijsvogelvlinder in de zomer is aangetroffen wordt nu hard gewerkt om de bossen geschikt te maken voor zijn terugkeer.
vluchtelingen ijsvogelvlinder

© Gerdien Bos-Groenendijk van Vlinderstichting en Jolan van Herwaarden van Vogelwerkgroep Liempde vertellen over vlinders aan vluchtelingen. Foto: Jesper Buursink

Jolan van Herwaarden van Natuurwerkgroep Liempde en Gerdien Bos-Groenendijk van Vlinderstichting vertellen de vluchtelingen over de vlinders. Foto: Jesper Buursink

Vluchtelingen

Vluchtelingen van de AZC Oisterwijk zijn in samenwerking met de natuurwerkgroep Liempde en de Vlinderstichting een kleine bosrand bij Liempde aan het voorbereiden op de komst van de vlinder door bomen weg te hakken en zo inhammen te creëren. De vluchtelingen uit het AZC geven aan dat ze graag iets zinnigs en plezierigs doen in afwachting van hun verblijfsstatus en tegelijkertijd helpen deze activiteiten hen om te wennen aan onze samenleving. Met name  als het gaat om natuurbehoud in Nederland.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.