Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlokreeften in de diepzee vol plastic textielvezels

  •  
05-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
vlokreeft
Plastic is overal te vinden, zelfs in de donkerste en diepste delen van de wereldzeeën. Op de website van National Geographic is te lezen dat voor het eerst is aangetoond dat diepzeedieren verbluffende hoeveelheden plastic eten. Voornamelijk bestaat dit uit plastic texielvezels die mogelijk via spoelwater van wasmachines in het milieu komt.

Vlokreeften eten plastic

In zes van de diepste oceaantroggen vonden wetenschappers vlokreeftjes die minuscule stukjes plastic verorberen. Ze vonden in ruim 80% van de dieren plastic vezels. De vlokreeften krijgen dit binnen door aas te eten van de zeebodem. Bij zeedieren die dichterbij het wateroppervlak leven, zijn eerder veel lagere percentages gevonden.
Er begint zich nu een beeld te vormen van oceaantroggen als ware afvoerputten voor het plastic in de wereldzeeën. En dat is geen goed nieuws. Want als de plasticdeeltjes eenmaal in de diepzee zijn verdwenen, kunnen ze nergens anders meer naartoe.

Plastic vezels uit spoelwater

Opmerkelijk is dat bijna twee derde van het aangetroffen plastic bestond uit blauwe vezels. Ook vonden ze zwarte, rode en paarse fragmenten, naast enkele blauwe en roze stukjes. Uit analyses bleek dat het vezels waren die worden gebruikt in textiel en die mogelijk via het spoelwater van wasmachines in zee terecht zijn gekomen.
Onderzoekers waarschuwen dat het diepzee niet zo ver weg is dat dit geen gevolgen heeft voor de mariene voedselketen. De wereldzeeën is een ononderbroken oceaan, vol zeedieren die in onderling verband met elkaar staan. Uiteindelijk komt het plastic via de volkreeften weer in de voedselketen en krijgen we onze vervuiling terug op ons bord.
Lees het hele artikelen op National Geographic

Meer over:

diepzee, vlokreeft
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.