Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinderverkiezing Vroege Vogels: Nederland kiest koninginnenpage

  •  
28-04-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
konginnenpage.jpg
Het is een afscheidscadeautje voor Koningin Beatrix en een welkom voor Maxima: het Nederlandse volk heeft de koninginnenpage verkozen tot meest favoriete vlinder. Het VARA programma Vroege Vogels organiseerde de verkiezing samen met de Vlinderstichting. Zondag werd de winnaar bekend gemaakt en daar was geen enkele twijfel over: Papilio machaon werd met voorsprong de mooiste vlinder van ons land.
In totaal zijn er bijna 14.000 stemmen uitgebracht, waarvan de winnaar 10% verwierf. Ook het oranjetipje heeft veel aanhangers. Eindredacteur Joost Huijsing: “Onbekend is of de troonswisseling invloed heeft gehad op de stemming. De keuze van het publiek is echt heel spontaan tot stand gekomen. En het is ook een fantastisch mooi insect!”
Mooi is natuurlijk ook dat de winnaar zich juist eind april, begin mei ontpopt en gaat vliegen. De koninginnenpage is een grote maar vrij schaarse vlinder in Nederland, dus het is bijzonder dat juist deze soort gewonnen heeft. De vlinder profiteert van warme zomers en breidt zich de laatste jaren noordwaarts uit.
Kars Veling van de Vlinderstichting: “Die koninginnenpage is ten zuiden van de grote rivieren inmiddels een regelmatige tuinbezoeker, maar hij is ook in andere delen van het land aan te treffen. In moestuinen, tot in Delfzijl toe, worden wel de rupsen aangetroffen op de worteltjes of op de dille in de kruidenhoek.Leuk dat het boomblauwtje het toch tot de tweede plaats heeft weten te schoppen. Dit is niet een heel bekende soort, maar wel juist eentje die het prima naar zijn zin heeft bij ons in de tuin als we een beetje rekening met hem houden.Nachtvlinders zijn in de bovenste regionen duidelijk ondervertegenwoordigd, maar vreemd is dat niet want die zien we gewoon veel minder. Wel tekenend dat de eerste nachtvlinder op de lijst er één is die juist overdag rondvliegt, de kolibrievlinder.
De hele top 40 is te vinden op vlinderverkiezing.vara.nl
In de TV-uitzending van Vroege Vogels op 30 april krijgt de koninginnenpage ook een hoofdrol, omlijst met veel andere bijzondere vlindervideo’s.
Er was een lijst van veertig genomineerde dag- en nachtvlinders: van aardbeivlinder tot zilveren maan. Kars Veling selecteerde uit de 71 dagvlinders en de ruim 2000 dagvlinders de veertig soorten die redelijk veel voorkomen én heel mooi zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.