Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinderstruik: zegen of vloek?

  •  
23-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
550 keer bekeken
  •  
kleinvosvlinderstruik_HarryH.jpg

© Fotograaf: HarryH

De prachtige vlinderstruik ( Buddieja ) doet in de warmere maanden zijn naam eer aan door als een soort kroeg voor vlinders te fungeren. Onder meer kleine vossen en dagpauwogen  komen op de struik af, maar ook nachtbrakers zoals de huismoeder genieten van de nectar die in de bloemen te vinden is.

Aanrader

Mede hierdoor is de vlinderstruik een succes in tuinen, maar ook stadsparken. Onder meer de Vlinderstichting raden Buddieja dan ook aan als er wordt gevraagd naar goede vlinderplanten.
Exoot
Toch is de vlinderstruik niet enkel een zegen. Van origine komt de plant waarschijnlijk uit China, en is dus uitheems. Vanuit Vlaanderen komen er zelfs steeds meer berichten dat verwilderde vlinderstruiken invasief is. De aanplant zou inheemse flora bedreigen. Hoewel in Nederland nog geen gevallen bekend zijn van verdringing door de vlinderstruik, wordt al gezocht naar een oplossing. Dat zou kunnen betekenen dat er een variant ontstaat die geen zaad kan vormen, maar nog wel nectar kan geven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.