Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinders vliegen wel

  •  
20-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Koolwitje_03.jpg
Afgelopen weekend was het door het prachtige weer echt raak met de dagvlinders. Meer dan duizend vlinders werden zaterdag en zondag gezien. De dagpauwoog, de citroenvlinder en het klein koolwitje waren het talrijkst. 
Na een lange, koude winter is voor de dagvlinders het voorjaar nu echt begonnen. Het prachtige weer van afgelopen weekend droeg bij aan vele vlinders. Zaterdag en zondag, 17 en 18 april, werden meer dan 1000 vlinders doorgegeven via Telmee.nl werden 17 soorten gemeld. Vooral de dagpauwoog was talrijk met 190 gemelde exemplaren. Behalve de dagpauwoog zijn andere vlinderoverwinteraars, zoals de citroenvlinder (152 exemplaren) en de gehakkelde aurelia (92 exemplaren) veel gezien. En ook soorten die als pop overwinteren zijn weer actief: van het klein koolwitje werden dit weekend 165 exemplaren gemeld, van het boomblauwtje ruim 80 en van het bont zandoogje meer dan 60.
Een echte voorjaarssoort die nu weer te zien is, is het oranjetipje. Er werden afgelopen weekend bijna 200 vlinders gezien. Deze soort, die overwintert als pop, vliegt in april en mei en is daarmee een echte voorjaarsbode. De mannetjes zijn gemakkelijk te herkennen aan hun oranje vleugelpunten.
Hebt u ook vlinders gezien dit weekend? Meld ze via Telmee.nl.
Tekst: Ineke Koopmans, De Vlinderstichting

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.