Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlinders en libellen vliegen steeds eerder

  •  
11-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
atalanta_van_hofcas.jpg
De vliegtijd van libellen en vlinders is de afgelopen jaren met meer dan een week vervroegd. Het eerder verschijnen heeft waarschijnlijk te maken met hogere temperaturen door de verandering van het klimaat.
Vroege vlinders
Met behulp van meetnetten gaan meer dan 400 vrijwilligers gedurende het voorjaar en de zomer op pad om vlinders en libellen te tellen. Doordat ieder jaar op dezelfde manier dezelfde routes zijn geteld kunnen nu conclusies getrokken worden over de verschillen die van jaar tot jaar optreden. De afgelopen 19 jaar tijd is de vliegperiode van de vroege dagvlinders met circa acht dagen vervroegd. Het begin van de vliegperiode wordt bij dagvlinders in sterke mate door de temperatuur bepaald. Dat de vroege soorten eerder in het jaar verschijnen, is waarschijnlijk het gevolg van het warmer worden van het voorjaar.
Vroege libellen
Hetzelfde geldt voor de libellen. In elf jaar tijd is de vliegperiode van de libellen met circa zeven dagen vervroegd. De temperatuur en de zoninstraling bepalen de watertemperatuur en die heeft grote invloed op de ontwikkelsnelheid van de larven van de libellen. Net als bij de vlinders is de vervroeging ook bij de libellen het sterkst bij voorjaarssoorten.
Lees meer op Natuurbericht.nl
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.