Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vlinderkroegen tijdens droogte

26 jul 2018
  •  
leestijd 1 minuten
kleine heivlinder QuintenBulte

© kleine heivlinder, Fotograaf: QuintenBulte

Op het droge Kootwijkerzand heeft de Vlinderstichting zogenaamde vlinderkroegen geplaatst, bakken met bloemen vol nectar. Door de aanhoudende droogte is er namelijk geen bloeiende heide meer te vinden en hierdoor dreigt de zeer zeldzame kleine heivlinder permanent te verdwijnen. 

Vlinderkroegen

Door de aanhoudende warmte en droogte zijn bloeiende heidebloemen verdwenen. En dit is een probleem voor sommige vlinders en helemaal voor de vlinders die nu gaan uitvliegen zoals de kleine heivlinder. Vlinders vliegen door gebrek aan nectar ver buiten het zandgebied. Maar in tuinen en dergelijke kunnen ze zich niet voortplanten. Hierdoor dreigt de zeer zeldzame kleine heivlinder te verdwijnen uit het Kootwijkerzand, de laatste plek van Noord-West Europa waar die nog voorkomt. 
De Vlinderstichting  komt nu in actie door 'vlinderkroegen' te plaatsen. Dit zijn bakken vol met nectarhoudende planten. Met deze maatregel hopen ze de kleine heivlinder te behouden. 
De 'vlinderkroegen' worden geprepareerd. Foto: Jesper Buursink

TuinvlinderTelTiendaagse

Vanaf 27 juli begint in het kader van de vlinder ook de 10-daagse Vlindertelling. Iedereen kan hier aan meedoen door de waargenomen vlinders in zijn omgeving hier  door te geven. En wie weet wordt de kleine heivlinder ook nog wel gezien.  

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.