Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vlieland vlinderland

30 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
parelmoervlinder
Met bijna alle insecten in Nederland gaat het slecht, dus dat geldt ook voor de dagvlinders. Maar op Vlieland is geen landbouwgif en veel openheid, dus vind je er relatief veel vlinders. Hier vliegen bijvoorbeeld drie soorten parelmoervlinder: de duinparelmoer, grote parelmoer en kleine parelmoer.

Parelmoers

De duinparelmoervlinder komt voor in de duinen van Noord-Holland, zo’n beetje vanaf Noordwijk en dan naar het noorden, en in de duinen van álle Waddeneilanden. De gróte parelmoervlinder vinden we op de Hoge Veluwe, en op Texel, Vlieland en een klein beetje op Terschelling. Deze vlinder doet het niet zo goed in de duinen; op de Veluwe doet ie het beter. De kleine parelmoervlinder is vooral veel in de duinen te vinden, maar verplaatst zich de laatste jaren ook steeds meer naar het binnenland.

Open plekken

Vlinderaar Freek Nijland loopt vier keer per jaar een vlindermonitoringsronde op Vlieland. Hij fietst over het fietspad aan de noordkant, langs de duinen, en monitort op vier plekken. Het gaat best goed met de parelmoervlinders op het eiland. In de duinen zijn voldoende open plekken te vinden waar planten kunnen groeien die belangrijk zijn voor de parelmoervlinders.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar