Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vlieland vlinderland

  •  
30-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
parelmoervlinder
Met bijna alle insecten in Nederland gaat het slecht, dus dat geldt ook voor de dagvlinders. Maar op Vlieland is geen landbouwgif en veel openheid, dus vind je er relatief veel vlinders. Hier vliegen bijvoorbeeld drie soorten parelmoervlinder: de duinparelmoer, grote parelmoer en kleine parelmoer.

Parelmoers

De duinparelmoervlinder komt voor in de duinen van Noord-Holland, zo’n beetje vanaf Noordwijk en dan naar het noorden, en in de duinen van álle Waddeneilanden. De gróte parelmoervlinder vinden we op de Hoge Veluwe, en op Texel, Vlieland en een klein beetje op Terschelling. Deze vlinder doet het niet zo goed in de duinen; op de Veluwe doet ie het beter. De kleine parelmoervlinder is vooral veel in de duinen te vinden, maar verplaatst zich de laatste jaren ook steeds meer naar het binnenland.

Open plekken

Vlinderaar Freek Nijland loopt vier keer per jaar een vlindermonitoringsronde op Vlieland. Hij fietst over het fietspad aan de noordkant, langs de duinen, en monitort op vier plekken. Het gaat best goed met de parelmoervlinders op het eiland. In de duinen zijn voldoende open plekken te vinden waar planten kunnen groeien die belangrijk zijn voor de parelmoervlinders.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.