Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vliehors: vogels naast de tanks

30 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
PHOTO-2018-06-27-18-39-29
De grote zandvlakte van de Vliehors is enorm geliefd bij de luchtmacht omdat het zo geïsoleerd ligt, met heel veel zee erachter. En zolang de luchtmacht daar oefent, wordt er ook al tegen geprotesteerd, want veel mensen vinden het geluid verschrikkelijk. De vogels daarentegen zijn niet zo bang voor de F16s.

Defensie

De Vliehors is een grote, kal zandvlakte aan de westkant van het eiland. Dit gebied wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd. Bijna de gehele Vliehors wordt gebruikt door defensie: ze vliegen er met F-16’s, en oefenen er met het gooien van echte bommen. Ook het Duitse, Belgische en heel soms het Engelse leger oefenen hier. De helft van de tijd vliegen er Nederlanders, de andere helft buitenlanders.

Broedparen

Ondanks deze bommen en granaten is de Vliehors een interessant natuurgebied, want er bivakkeren en broeden talloze vogels. De nesten van de dwergsterns zijn met springtij helaas weggespoeld. Er bivakkeren ook zeven paar strandplevieren. Het stuivende landschap van de Vliehors is belangrijk voor deze zeldzame vogel.

Meer over:

vliehors

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar