Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegveld kost 80.000 bomen

  •  
10-04-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
VVTwente.JPG
De plannen van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel voor het omvormen van de voormalige vliegbasis Twente tot een vliegveld op commerciële basis leidt tot de kap van maar liefst 840 hectare bos. Dat blijkt uit het Luchthavenbesluit dat onlangs ter inzage is komen te liggen. Volgens Europese richtlijnen moeten alle obstakels die boven 80 meter boven N.A.P. uitkomen, weg. Dat betekent de doodssteek voor 80.000 bomen in verschillende natuurgebieden in de omgeving van Vliegveld Twente.
Middeleeuws bos
Eén van de bossen die moeten verdwijnen is Hoge Ventering, vlakbij Oldenzaal. Een oud bos (zie foto boven), dat nog uit de Middeleeuwen stamt, met zeldzame boomsoorten. Het bos ligt in rechte lijn met de start- en landingsbaan van het vliegveld. Op de foto onder is te zien wat er gebeurt als bomen gekapt of getopt moeten worden. Dat is onlangs al bij Vliegveld Hilversum gebeurd.
Natuurmonumenten is in actie gekomen om deze massale kap tegen te houden. Je kunt zelf ook aangevend dat je tegen de plannen voor Vliegveld Twente bent. Nog t/m dinsdag 15 april kun je op de website van Natuurmonumenten een kant-en-klare zienswijze invullen en ondertekenen, die daarna op het bureau van staatssecretaris Mansveld van I&M terecht gaat komen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.