Waarom is de vlieg die je wilt doodslaan je meestal te snel af? Dat komt omdat vliegen de tijd en de ruimte op een andere manier waarnemen dan mensen. Hoe zit dit precies in elkaar?
Slowmotion
In de sciencefictionfilm The Matrix is het mogelijk: in slowmotion reageren op bijvoorbeeld afgeschoten kogels. Maar voor vliegen is dit realiteit. Uit onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat de hersenen van een vlieg visuele informatie veel sneller kunnen verwerken dan onze hersenen. Je hersenactiviteit vertoont een piek op het moment dat je je klaar maakt om in actie te komen. Je voelt de tijd dan letterlijk vertragen.
Vliegensvlug
Mensen kunnen 60 beelden per seconde doorsturen naar de hersenen. Dat lijkt veel, maar de vlieg is maar liefst vier keer zo snel. Uit onderzoek is gebleken dat een vlieg slechts 50 tot 100 milliseconden nodig heeft om te reageren, terwijl mensen die een knop moeten indrukken na het zien van een lampje gemiddeld binnen 250 milliseconden reageren. Niet gek dus dat de vlieg meestal op tijd weg is.
Facetogen
Dat een vlieg moeilijk te raken valt komt niet alleen door zijn zeer goede reactievermogen, een vlieg heeft, net als alle insecten, ook facetogen. Zo kijkt de huisvlieg met 4000 facetten met even zovele lensjes de wereld in. Elk lensje heeft een klein blikveld, maar alle facetten samen geven met een uiterst breed beeld zicht op de wereld. Zonder zijn kop te draaien kan de vlieg dus alles rondom hem waarnemen, waardoor hij een meppende hand uit elke richting ziet aankomen. Ook dat maakt het zo moeilijk om een vlieg dood te slaan. Misschien maar goed ook!