Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegensvlugge teunisbloem

  •  
15-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
teunisbloem.jpg

© Fotograaf: prieckaerts

De teunisbloem is een bijzondere bloeier. De gele bloemen van de teunisbloem bloeien maar één dag. Of eigenlijk, één nacht.
Nieuwe grond
De teunisbloem is in de zeventiende eeuw vanuit Noord-Amerika in Europa terecht gekomen. Het is een plant die vaak als eerste nieuwe grond koloniseert. Hij is vaak te vinden op ruderale gronden zoals zandgrond, wegbermen en duinen.
Nacht
Wanneer de zon onder gaat, is het de tijd voor de nieuwe bloemen om te schitteren. Al in de schemer gaan sommige bloemen langzaam open. Zodra de zon net helemaal onder is, gaat het steeds sneller. Het is haast niet te geloven hoe vliegensvlug de bloem open gaat. Nachtinsecten hebben dit vaak snel in de gaten en brengen de bloem een bezoekje.  
Als de volgende dag aanbreekt, verwelkt de jonge bloem. Kort maar krachtig. De volgende nacht zullen er weer nieuwe bloemen open gaan.
Bloem van de teunisbloem opent zich in twee minuten. Het lijkt een versnelde opname maar dat is het niet. Gefilmd door Gerard Mulder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.