Vroege Vogels

Vliegend lepelaars tellen

  •    •  
12-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Lepelaars tellen op Texel gaat het beste vanuit de lucht. De eerste tellingen van dit jaar zien er hoopvol uit: de populatie lijkt zich te herstellen.
Twee keer per jaar neemt boswachter Erik van der Spek van Staatsbosbeheer op Texel het vliegtuig. Begin mei vliegt hij zijn eerste rondje over de nesten van de lepelaars. In de Texelse natuurgebieden de Muy en de Geul broeden deze vogels in moerassig gebied en dat is moeilijk toegankelijk. Om toch een goed beeld te krijgen van de aantallen die er broeden, inventariseert Erik de lepelaarsnesten daarom vanuit de lucht. Hij maakt foto's die hij gedetailleerd bestudeert, zodat hij precies kan vaststellen hoeveel broedparen er zijn. 
Grootste kolonie
Texel heeft de grootste lepelaarskolonie van Nederland. In de natuurgebieden de Muy, de Geul en de Schorren zaten in 2015 in totaal meer dan 640 paar. In de Geul zit de grootste kolonie, met 420 paar. 
Twee keer vliegen
In de loop van mei komen nog meer lepelaars aan vanuit Mauritanië, Portugal en Spanje. Eind mei gaat Erik daarom een tweede keer vliegen om foto's te maken. Door de foto's met elkaar te vergelijken, kan hij zo een preciezer aantal broedparen bepalen. De eerste tellingen van dit jaar zien er weer hoopvol uit. De populatie lijkt zich te stabiliseren. 
Moeras  
Het landschap van Texel leent zich goed voor de lepelaar. Het moerassige gebied is handig, omdat hij op de droge stukken zijn nesten kan maken en in het ondiepe water ernaast makkelijk zijn voedsel vindt. Dat voedsel bestaat vooral uit driedoornige stekelbaars en garnalen. 
In heel Nederland zitten meer dan 2500 paren lepelaars. Belangrijke broedplaatsen zijn de Oostvaardersplassen en de Lepelaarsplassen, grote duinmeren en de Waddeneilanden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.