Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vliegen met de kleine zwanen

25 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Sacha_Dench

© Flight of the Swans

De Britse Sacha Dench vliegt met haar paramotor de trekroute van de kleine zwanen, van het noorden van Rusland tot Nederland en Groot-Brittannië. Met als doel te onderzoeken waarom de kleine zwanen zo hard in aantal achteruitgaan. Deze week is zij, iets later dan de kleine zwanen zelf, aangekomen in Nederland, na een reis van bijna drie maanden. 
Vanaf oktober komen de eerste kleine zwanen hierheen vanuit Noord-Siberië, waar ze broeden, en in maart trekken ze weer terug naar de toendra. Volgens de laatste tellingen zwemmen er nu ruim 4.500 in het Veluwemeer. 
Kleine zwanen

© Rechtenvrij Flight od the Swans

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) is ook betrokken bij dit  kleine zwanenproject. Het NIOO gaatsamen met Britse wetenschappers de migratieroutes van kleine zwanen in het wild onderzoeken. 
Op de officiële website van 'Flight of the Swans' is de hele reis van Sacha Dench te volgen. Ook is daar een petitie te tekenen om het onderzoek naar de kleine zwanen te steunen.
Bekijk ook de filmimpressie:

Meer over:

kleine zwaan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar