Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vliegen bestrijden met vliegen

  •  
19-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
roofvlieg

© De roofvlieg. Foto: Jesper Buursink

Al 20 jaar worden roofvliegen gebruikt om stalvliegen te bestrijden. Deze biologische bestrijding van de plaagdieren wordt echter slechts in een klein percentage van de Nederlandse boerenbedrijven toegepast.

Stalvliegen

Naast huisvliegen kunnen stalvliegen veel overlast veroorzaken in boerenbedrijven. De pijnlijke steken van de stalvlieg veroorzaken veel hinder bij de dieren maar ook bij mensen. Daarnaast kunnen de vliegen ook ziektes als de q-koorts of de Afrikaanse varkenspest verspreiden. Het is dan ook van groot belang om ze te bestrijden. 

Biologische bestrijding

De verschillende stalsystemen in Nederland, met droge of drijfmest, vragen ook om een andere biologische bestrijding. In beide gevallen worden insecten ingezet zoals sluipwespen, roofmijten en roofvliegen. De stal- en de roofvlieg ontwikkelen zich beide als larve in de mest van koeien. Maar de larven van de roofvlieg parasiteren op de poppen van de stalvlieg en verwijderen ze daarmee uit de stal. De herintroductie van een andere vlieg zal bij de dieren niet voor overlast zorgen want de roofvlieg blijft vooral op de mest zitten en vliegt nauwelijks.
Deze vorm van biologische bestrijding middels vliegen is al 20 jaar bekend maar wordt nog veel te weinig toegepast. Bij Nederlandse boerenbedrijven is het een klein percentage dat gebruik maakt van deze vorm van bestrijding. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.