Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleesvervanger hoeft niet lekker te zijn

  •  
26-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rauw_vlees.jpg
Een vleesvervanger hoeft op zichzelf niet zo lekker te zijn, als het product maar goed in een complete maaltijd past. Producenten van vleesvervangers kunnen daarom het beste kant-en-klaarmaaltijden met nepvlees op de markt brengen.
Dat zegt voedingsdeskundige Hanneke Elzerman van de Wageningen Universiteit, die volgende week promoveert op een onderzoek naar de mate waarin vleeseters producten als quorn en tofu accepteren. Overigens vond de meerderheid van de proefpersonen de maaltijden die Elzerman hun liet proeven, sowieso niet zo lekker, zo blijkt uit de vragenlijsten die zij invulden, zei de onderzoekster donderdag.
Elzerman liet proefpersonen rijst, spaghetti, soep en een salade proeven met daarin vleesvervangers. Het bleek dat de proevers maaltijden die een logisch geheel vormden, het lekkerst vonden. Smaak en textuur van de afzonderlijke soorten nepvlees waren veel minder belangrijk. Dat is volgens Elzerman interessant, aangezien fabrikanten van vleesvervangers hun waren tot nu toe vrijwel altijd als los product aanbieden in de winkel.
De onderzoekster stelt daarbij vast dat nepvlees dat los wordt verkocht, op echt vlees moet lijken om een echte carnivoor over de streep te trekken. ,,Deze mensen willen iets dat er uitziet als vlees en dat ze ook op die manier klaar kunnen maken. Vleesvervangers die aan die voorwaarden voldoen, kunnen een groeiende groep consumenten verleiden om vaker een maaltijd zonder vlees klaar te maken.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor