Vleesetende planten die vanwege milieuveranderingen op een plantaardiger dieet overstappen. Het idee leidde tot verwondering, bij sommigen zelfs tot verontwaardiging, toen het dit jaar door stichting Viva Las Vega’s werd gepitcht bij wijze van 1-aprilgrap. Twee maanden later wordt de mythe ingehaald door de werkelijkheid.
Minder vlees
In het plantkundige tijdschrift New Phytologist verscheen deze maand een artikel dat bewijst dat veel vleesetende planten inderdaad minder vlees zijn gaan consumeren. Weliswaar niet als gevolg van oplopende temperaturen, maar door de hogere stikstofconcentraties in de bodem die het gevolg zijn van vervuiling.
Stikstofvervuiling
“Wij zien dit als eerherstel,” grapt secretaris en wittejassenwetenschapper Pablo Moleman van de stichting Viva Las Vega’s. “Maar we hadden dit echt niet verwacht. De gelijkenis met ons eigen persbericht is verbluffend. Het nu bewezen mechanisme, waarbij de planten minder vlees gaan eten omdat ze meer voedsel aan de bodem kunnen onttrekken, hebben wij zelfs overwogen in ons persbericht te noemen. De stikstofvervuiling heeft namelijk een direct verband met de intensieve veehouderij. Maar uiteindelijk hebben we het vaag gelaten, juist omdat we de suggestie wilden wekken dat de planten het deden om het milieu te redden. En dat mensen dat ook zouden moeten doen.”
Toekomst
Dom geluk? Of heeft de stichting, die op een creatieve en ludieke manier pleit voor plantaardige voeding, een vooruitziende blik als het gaat om de toekomst van de aarde? Aanstaande zaterdag organiseert de stichting voor de tweede maal het Viva Las Vega´s Food Festival, het grootste vegetarische festival van Nederland. Voor de zekerheid heeft het bestuur voor deze dag mooi weer voorspeld.