Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vleesetende paddestoel

  •  
24-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
402 keer bekeken
  •  
rupsendoder1.jpg

© Fotograaf: gerritoost

De rupsendoder is misschien een algemeen voorkomende paddestoel, hij houdt er wel een bijzondere levenswijze op na. Het is namelijk een vleesetende paddestoel!
Onschuldig
De meeste soorten paddestoelen leven van dood organisch materiaal zoals hout en afgevallen bladeren. Soms leven ze ook op dierlijke resten zoals veren en haren.
Parasiet
Er zijn ook parasitaire paddestoelen. Deze soorten leven op bomen en planten die nog wel leven. Ze stelen de voedingstoffen van hun gastheer en geven er niks voor terug. Meestal zijn verzwakte planten en bomen de pineut.
Vleeseter
En dan heb je nog de rupsendoder. De rupsendoder is een feloranje knotje dat gewoon uit de grond lijkt te groeien. Als je echter voorzichtig gaat graven, kom je erachter dat de paddestoel niet op dood hout of een levende plant groeit, maar op een begraven vlinderpop! Deze vleesetende paddestoel gebruikt de pop van grote nachtvlinders als voedselbron. De pop overleeft dit niet en groeit nooit meer uit tot een vlinder.
rupsendoder
Rupsendoder. Fotograaf: joanne
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.