Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vleesconsumptie niet verder gedaald

20 okt 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Vleesverbruik Nederland

© Vleesverbruik per persoon, bron: wakker dier

De Nederlander verbruikte in 2016 ongeveer evenveel vlees als in 2015, namelijk bijna 77 kilo (botten meegerekend) gemiddeld per persoon. Dat meldt de dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van onderzoek van Wageningen Economic Research. Van 2010 tot 2015 was er wel een dalende lijn.

Vleesconsumptie ongezond hoog

We aten vorig jaar 46 procent meer vlees dan het Voedingscentrum als maximum aangeeft, waarschuwt Wakker Dier. “De vleesconsumptie gaat niet alleen ten koste van de gezondheid van de grote vleeseters zelf. Er zijn ook miljoenen dieren voor nodig. Zo worden er meer dan 6,5 miljoen varkens per jaar gebruikt om de honger naar varkensvlees te stillen. We verorberen samen zo’n 141.000 kalveren en ruwweg 185 miljoen vleeskuikens.'' Wakker Dier noemt het “absurd dat supermarkten ons blijven overspoelen met vleesreclames en dat de overheid geen actie onderneemt om de Nederlander minder vlees te laten eten.” Varkensvlees wordt het meest gekocht: bijna de helft van het totaal. Daarna volgt pluimvee met bijna een derde en vervolgens rundvlees met een vijfde.

Verwachte consumptie 2017

Wakker Dier sluit echter niet uit dat recente berichten over en beelden van stalbranden en martelpraktijken in slachthuizen invloed zullen hebben op de cijfers over 2017. 
Bron: Wakker Dier

Meer over:

vlees, wakker dier

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.